چنانچه در اين ماه به هيچ عنوان ورزش انجام نشود، تمامي آمادگي قلبي، عروقي، خوني، عضلاني و اسکلتي فرد از دست مي رود، بنابراين توصيه مي شود که چنانچه ورزش سنگين و طولاني مدت است، دو ساعت بعد از افطار انجام شود.
با بيان اين که نبايد بلافاصله پس از سحري يا افطار ورزش کرد،باید اظهار کرد: همچنين ورزش هاي سنگين و طولاني مدت در زمان روزه داري توصيه نمي شود، زيرا بدن در اين مدت فاقد آب و الکتروليت لازم است; بنابراين بايد ورزش در زمان روزه داري کوتاه و سبک باشد .
بايد در هنگام افطار از زولبيا و باميه به مقدار زياد پرهيز کرد،: در صورت مصرف زياد آنها، انسولين خون بالا رفته و قند به سرعت جذب سلول ها مي شود; در نتيجه انسولين بالا مانده و قند خون همچنان پايين است و يک احساس ضعف يا گرسنگي شديد به افراد دست مي دهد.
چنانچه ورزش سبک و کوتاه باشد، دو ساعت پس از سحري هم امکان ورزش وجود دارد،: نبايد در ماه رمضان به علت روزه داري کالري مصرفي را بالا برد و بايد ميزان مصرف کالري در طول شبانه روز در ماه رمضان براساس برنامه ريزي و اصول تغذيه يي باشد و افرادي که دچار بيماريهاي مختلفي هستند، کنترل وزن شان را از دست ندهند.
مصرف مواد غذايي حاوي کربوهيدرات ها مانند انجير و توت خشک و خرما در زمان افطار باعث مي شود که انرژي فرد براي ورزش حفظ شده و آسيبي به فرد ورزشکار وارد نشود
روزه، فرمان خدا و تمرینی برای زندگی سالم و با معنویت و تلاشی برای نزدیکی به خدا و دستیابی به مراحلی از تقواست. این تمرین یک ماهه می تواند انسان را برای بهتر زیستن در ۱۱ ماه دیگر سال آماده کند و چه خوب است که انسان از همان آغاز روزه داری تصمیم بگیرد معنویت این ریاضت سازنده را همواره حفظ کند.
نكات كليدي تغذيه ورزشكاران در ماه مبارك رمضان
· استفاده از 4 گروه اصلي غذايي نان وغلات-ميوه و سبزي-گوشت و حبوبات-شيرولبنيات
· رعايت اصول اساسي تغذيه (تعادل ،تنوع ،تناسب، كفايت كنترل و كالري)
· استفاده از سه وعده اصلي غذايي(افطاري،شام و سحري) و عدم حذف هيچ كدام از اين وعده ها
· استفاده از آب،آب ميوه و مايعات كافي در فاصله افطار تا سحر
· بهتر است وعده افطاري ويژگي هاي يك صبحانه ساده،وعده سحري ويژگي هاي ناهار و وعده شام هم مشابه يك شام ساده در روزهاي عادي باشد.
· استفاده از خرما و كشمش به جاي انواع شيريني،زولبيا و باميه
· پرهيز از مصرف تنقلات زياد در فاصله افطار تا سحر
· پرهيز از مصرف نمك زياد به دليل ايجاد احساس تشنگي درطول روزو دفع مايعات از بدن
· استفاده از خشكبارو ميوه هاي خشك و برگه ها به منظور تامين انرژي وساير مواد مغذي
· خودداري از مصرف انواع دسرها و شيريني ها با شكر زياد در برنامه افطار و سحر
· محدوديت استفاده از غذاهاي سرخ شده به دليل اختلال در هضم مناسب غذا،سوزش سردل وافزايش وزن
· پرهيز از مصرف نوشيدني هاي حاوي كافئين در حجم زياد(چاي،قهوه،نسكافه،نوشابه ها،كولاها و...)
· استفاده از چند وعده غذايي در حجم كم و پرهيز از مصرف يك وعده غذايي در حجم زياد
· پرهيز از مصرف زياد موادغذايي با ارزش تغذيه اي پائين نظير انواع شيريني هاكه تنها حاوي كالري هستند و مواد مغذي كمي دارند.
· پرهيز از مصرف انواع ساندويچ هاي با سس زياد،غذاهاي آماده و كنسروي و غذاهاي پرچرب
· استفاده از غذاهاي فيبر دار (مثل0ميوه سبزيجات،حبوبات و غلات) به منظور ييشگيري ازبيماريهاي غير واگير بيماريهاي قلبي و عروقي ، انواع سرطانها ، افزايش چربي خون ،يبوست و..
· مصرف غذا در وعده هاي سحر،افطار، شام و پس از شام به گونه اي باشد كه هيچ گاه احساس سيري كامل نكنيد.
· پرهيزازايجاد تغييرات ناگهاني و شديد در برنامه تغذيه در ماه مبارك رمضان
· عدم مصرف غذاهايي كه به طور معمول براي شخص ايجاد ناراحتي مي كنند.
پرهيز از انجام تمرينات ورزشي شديد در فاصله سحر تا افطار و بلافاصله بعد افطار و موكول كردن فعاليت بدني شديد به 2 ساعت بعد از افطار
|